Hållbar turism

Kustparken B&B utvecklar sig ständigt för ett mer hållbart boende där mycket handlar om att människa och natur samverkar. Kanske lättare sagt än gjort men Kustparken B&B ser det som en positiv utmaning att i möjligaste mån skapa ett boende med så litet ”fotavtryck” som möjligt är.

Nedan några exempel på vad vi gör för att dra vårt strå till stacken för ett mer hållbart samhälle och det gör vi i samarbete med dig som kommer som gäst till oss. Hoppas du är med på tåget och inte ser det som en ”uppoffring” utan något positivt som även gör dig som gäst glad.

Solceller: på taket till Kustparken B&B finns 27 solceller som producerar ca 2/3 av fastighetens elkonsumtion. Övrig el kommer från andra förnybara energikällor (via energibolaget).

Närproducerad/ekologisk/fairtrade vegetarisk frukostbuffé: I möjligaste mån är frukosten vegetarisk och mycket är närproducerat ekologisk och/eller fairtrade.

Inredning Second Hand: Här har det fått ta tid att hitta just ”den” möbeln, att passa in i ett lite unikt boende. Självklart är sängkläder och madrasser nytt och fräscht men i övrigt är tanken att återbruka så mycket som möjligt.

Kaffesumpen: från morgonkaffet används sedan som jordförbättring. Rosor älskar kaffesump!

Reducering/återanvändning av plast: Redan vid inköp görs medvetna val för att reducera konsumtionen av plast. Tyvärr är mycket produkter inplastat men är det möjligt, återanvänds plasten så att, exempelvis, plasten som ska till återvinningen packas i en återanvänd påse.

Dusch-hink: När du duschar och vill få fram varmvattnet, spola gärna det kalla vattnet ner i dusch-hinken så används det sedan till bevattning i trädgården.

Sopsortering: På Gotland finns bra möjligheter till sopsortering. Därför har Kustparken B&B gjort en smidig möjlighet för gästen att sopsortera i 11 olika fraktioner.

Toalett: En extra förbränningstoalett installerades under 2022 men, efter utvärdering har toaletten bytts ut till extra snålspolande toaletter, Eco Flush, för att minska förbrukningen av Gotlands dricksvatten, en bristvara, speciellt under sommaren. Installationen är ett försök och ger gästen en möjlighet till ett mer aktivt hållbart val.